PRELEGENCI

  Henry Shelonzek

Henry jest amerykańsko-polskim studentem specjalizującym się w mikrobiologii w Zakładzie Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Od dwóch lat Henry jako współzałożyciel projektu „BioWar” razem z Michałem Krzyżowskim, koncentrują się na dostarczaniu innowacyjnych, wysoce skutecznych czystych kultur drożdży, których nigdy wcześniej  nie widziano w branży piwa. Ich zasada jest prosta: „piwo rzemieślnicze wymaga naturalnie spreparowanych drożdży”, a projekt „BioWar” właśnie tym się zajmuje. Henry jest również członkiem PSPD, entuzjastą piwa, dokładnie od czasu kiedy wzrosło zainteresowanie browarami rzemieślniczymi w Stanie Waszyngton.

Prezentacja do pobrania.

 

Filip Paprocki

Z wykształcenia magister inżynier elektroniki i telekomunikacji, miłośnik piwa i wszystkiego co z nim związane. Piwowar domowy od 2005 roku. Pracownik browarów rzemieślniczych Kaszebska Koruna w Szymbarku oraz Lubrow w Gdańsku. Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Pomysłodawca
i organizator Trójmiejskich Warsztatów Piwowarskich – pierwszej
na pomorzu cyklicznej imprezy propagującej piwowarstwo domowe. Założyciel i prezes zarządu Fermentum Mobile Sp. z o.o.

 

 

Tomasz Kopyra

Prosument, czyli połączenie producenta i konsumenta, piwowar domowy i rzemieślniczy, piwny maniak, beer geek, ekspert branży piwowarskiej, członek założyciel Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, sędzia certyfikowany PSPD i BJCP, krytyk piwny, bloger i publicysta (Piwowar, Magazyn Wino), vloger, autor receptur kilkunastu piw, uwarzonych we współpracy z Browarem Widawa. Prowadzi działalność gospodarczą pod firmą Browar Kopyra. Zajmuje się doradztwem i promocją piwa. Autor książki „Piwo. Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka”.

 

Bartosz Napieraj

Współzałożyciel AleBrowar  jednego z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce. Od początku działalności w browarze zajmuję się strategią marki, budowaniem wizerunku oraz mediami społecznościowymi. Przygodę z marketingiem i swoje doświadczenie budował w ogniu rodzącej się branży piw rzemieślniczych, zaczynając z bagażem piwnego blogera i geeka

 

 

 

Maciej Borys

Absolwent Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Technolog w SaneChem, Kuchnie Świata S.A.

Początkujący piwowar domowy

Prezentacja do pobrania

 

 

Joanna Kreczko-Kurzawa

Absolwentka Wydziału Chemii UG. Chemik praktyk, szkoleniowiec
i popularyzator nauki. Członkini Stowarzyszenia Rzecznicy Nauki, Finalistka I polskiej edycji Famelab. Organizator i pomysłodawca Konferencji Młodych Naukowców Człowiek Nauka Środowisko
oraz innych wydarzeń o charakterze naukowym i edukacyjnym. Naukowo interesuję się przede wszystkim analizą składu i zafałszowań żywności i napojów, związkami przeciwbólowymi
oraz chemią szkliw ceramicznych.

Obecnie pracuje w Laboratorium PPNT Gdynia w Pracowni Analiz Chemicznych.

Prezentacja do pobrania